Hiruman bertako produktuen aukera zabala ekoizten eta elaboratzen da, hainbat ekoizleren lan eta zeregin iraunkorrari balioa ematen diotenak.
Gainera, nekazaritza ekologikoak indar handia du eremu honetan; larreen, ganaduaren eta baserrien garrantzia berebizikoa da beraz.
HIRUMAko lehen sektorea, batez ere, produktu hauek egiten oinarritzen da, eta askok Euskolabel kalitate-zigilua dute.
HIRUMAn badago gatzaga bat, Leintz Gatzaga udalerrian. Bertan, urre zuri hori modu tradizionalean egiten da, herriari izena ematen dion ur-gaziko iturri batetik abiatuta eta lurrunketa bidez aterata.
Gozoak ere oso tipikoak dira HIRUMAn. Aukera zabala aurkituko duzu, hala nola honako hauek: Txokolatea, Bergarako erreileno eta tostoiak, Karapaixoak, madalenak, pastak, Inazioak eta Inazitoak…
Nekazaritza oso sektore garrantzitsua da eskualde honetan; bertako mahasti eta fruta-arboletatik ateratzen dira hala nola “Getariako Txakolina” Jatorri Deitura duen txakolina eta “Euskal Sagardoa” JD duen sagardoa.
Hainbat ekoizlek gazta tipologia ugari egiten dituzte ardi latxen artaldeei esker. Gazta horiek Idiazabal Jatorri Deitura izaten dute.
Gaur egun oraindik baserri askok euren ogia egiteko egur-labea mantentzen dute eta ore amarekin egindako “baserriko ogia” egiten jarraitzen dute.
Odolki mota bat, ardi gantza, tipula eta beste barazki batzuekin (porrua barne) egina, usain-belarrak gehituta.
HIRUMAko larre berdeei esker, ganadua beti dago presente, eta hainbat etxeko esneki oparitzen dizkigu: esneak, jogurtak, mamiak…
Beste produktuetako bat erlezaintzatik dator, hau da, erleak hazteko jardueratik, hari esker gozatuko baitugu HIRUMAko ezti gozoaz.
HIRUMAn hainbat azoka eta ekitalditaz gozatu ahalko duzu eta, bertan, eremu honetako produktuak eta lehen sektorea gertu-gertutik ezagutu ahalko dituzu.
Texto
Texto
Texto
Texto
Texto
HIRUMAko ekoizleen etxea ezagutu nahi baduzu, bai eta bertako produktuaren balio-kateari indarra ematen dioten museo eta interpretazio-zentroak ere, hemen dituzu zenbait ideia.
Zentzumenez beteriko mundua zabalik dago sentitu, usaindu, entzun eta dastatu nahi dutenentzat.
Bisitak
Ezagutu euskal baserriaren historia, bilakaera eta bizitza bisita gidatu baten bidez, dastaketa barne.
Bisitak
Txokolatea, jainkoen janaria.
Bisitak
Biribildu eguna gozo tipikoak eta baserriko ogia egiten diren lantegietako batean.
Dastatu Idiazabal Jatorri Deitura duten gaztak, beren elaborazio prozesuarekin zerikusia duen guztia ezagutzen duzun bitartean.
Ekoizleak
Probatu upategi batean “Getariako Txakolina” Jatorri Deitura duen txakolina.
Ekoizleak
Biribildu eguna gozo tipikoak eta baserriko ogia egiten diren lantegietako batean.
Ekoizleak